[#16] Hvordan en internettadresse egentlig er bygget opp 🔗

Alle sier at ikke skal klikke pÄ mistenkelige linker i e-poster. At du ikke skal oppgi sensitiv informasjon til ukjente nettsteder. Da mÄ du nesten se forskjell pÄ en hest og en ponni.

[#16] Hvordan en internettadresse egentlig er bygget opp 🔗
Photo by Greg Rakozy / Unsplash

Et internettadresse, nettadresse, en link, en URL. KjÊrt barn har mange navn. Jeg kommer til Ä kalle det for en URL (En uniform ressurslokator). Som forkortelsen sier sÄ er det en mÄte Ä lokalisere en ressurs (nettside) som alltid er bygget opp pÄ samme mÄte.

Vi skal ikke gÄ gjennom standaren som beskriver en URL, men jeg skal lÊre dere om tre viktige deler av en URL. SÄ skal jeg vise dere hvordan de slemme prÞver Ä lure dere, slik at dere ikke gÄr i den berÞmte fellen.

For vanlige mennesker som deg og meg kan vi dele en URL i tre:

  • Protokoll
  • Domene
  • Ressurs
En helt vanlig URL

Protokoll

Protokollen er den fÞrste delen av URLen. En protokoll er ett definert sprÄk datamaskiner bruker for Ä snakke sammen. De fleste nettlesere skjuler denne helt til du prÞver Ä endre pÄ adressen i adressefeltet. Du trenger ikke skrive inn protokollen for nettleseren din kommer til Ä velge for deg automatisk.

I skjermbildet over ser vi at protokollen er https. Rett etter https kommer det ett kolon og to skrÄstreker: ://. Disse er alltid der, og skiller prtokollen fra resten av adressen. Hvis protokollen er noe annet enn https (for eksmpel http eller ftp) bÞr du vÊre skeptisk.

Domene

Etter protokollen kommer domenet. Dette er i denne sammenhengen den viktigste delen av adressen. PÄ skjermbildet over er cyberskolen.no domenet. Dette er den faktiske nettsiden du besÞker. Derfor er denne ogsÄ i en lysere farge enn resten av adressen i de fleste moderne nettlesere. Domenet er altsÄ alt som er etter protokollen og fÞr den fÞrste skrÄstreken.

Det som er viktig Ä tenke pÄ er at domenet leses BAKLENGS, fra punktum til punktum. Hvis vi ser pÄ domenet cyberskolen.no sÄ er den fÞrste delen «no». Dette betyr at navnet er registrert i det norske registeret for domenenavn. Dette kalles top-level domenet. Disse er styrt av de store Internett-sjefene, og ansvar for domener under topp-level er disdtribuert ut til flere og veldig ofte nasjonale registre. I norge er det NORID som administrerer alle navn under «no» top-level domenet.

Hvis vi fortsetter til venstre er neste del «cyberskolen». Dette er det jeg som har kjÞpt rettighetene til av NORID. Dette kaller vi domenenanvet. Generelt sett er det slik at hvem som helst kan kjÞpe hvilket som helst navn sÄ lenge det er ledig. NÄr du skriver inn «cyberskolen.no» er det jeg som styrer hva som skal skje. Jeg kan ogsÄ opprette sÄ mange underdomener jeg Þnsker under «cyberskolen.no».

Underdomener av «cyberskolen.no» kan for eksempel se slik ut: dnb.no.cyberskolen.no. Ved fÞrste Þyekast kan dette se ut som en adresse som tilhÞrer Den Norske Bank. Men nÄ som vi vet at domener skal tolkes baklengs ser vi at.. neei, det er cyberskolen under det norske registeret som er domenenavnet, ikke dnb.

Ressurs

Ressursen er alt det som kommer etter domenet i en URL. I dette tilfellet enda-mer-om-passord. Dette sier noe om hva du Þnsker Ä Äpne pÄ nettsiden/domenet. Vi skal ikke bruke sÄ mye tid pÄ denne delen. SÄ lenge du vet at du er pÄ riktig domene (husk! baklengs) sÄ skal enhver ressurs ogssÄ vÊre trygg. Det eneste du bÞr huske pÄ er at dersom ressursen inneholder ett punktum sÄ er du i ferd med Ä laste ned en fil. For eksmpel https://cybersolen.no/en-mappe/virus.exe er en meget skummel adresse.